Welkom

Volgens Bartjens is hét vaktijdschrift voor de praktijk van het reken-wiskunde-onderwijs. De inhoud van de artikelen is een toegankelijke mix van theorie, didactiek en praktijk, bedoeld voor leerkrachten, rekencoördinatoren, pabo-studenten, opleidingsdocenten, onderzoekers, adviseurs, ontwikkelaars en andere professionals die geïnteresseerd zijn in het reken-wiskundeonderwijs.

Draad van Ariadne
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Columns

Groetjes van groep 5 - Van zes naar zestig

Vandaag gaat juf Lia van Diem met de sterke rekenaars uit haar groep vijf aan de slag met deelsommen.

Draad van Ariadne

Ei van Columbus - Jaargang 37 nummer 1 - Opgaven

Een nieuwe editie van rekenpuzzels en breinkrakers voor leerlingen uit groep zeven en acht.

Weten

De vertaalcirkel - 13 veelgestelde vragen

Regelmatig wordt aan Ceciel Borghouts gevraagd om opnieuw te publiceren over de vertaalcirkel. In de praktijk blijkt het namelijk lastig om er goed mee te werken. Dat is precies de reden waarom zij er eigenlijk niet verder over wil publiceren. De praktijk is weerbarstig en kan eigenlijk niet zonder coaching op de we...

Weten

‘Ons het dit baie geniet’ - De Grote Rekendag in Zuid-Afrika

Een Grote Rekendag betekent in Zuid-Afrika een hele verandering in het onderwijs want samenwerken, zelf meten, bouwen, vergelijken brengen de kinderen in beweging en vragen om overleg. Twee derdejaars pabostudenten organiseerden met behulp van de leerkrachten een GRD en zagen de kinderen en leraren genieten en leren.

Ontwikkeling en onderzoek

Volgens Bartjens Ontwikkeling en Onderzoek - Van de redactie (jrg 37 nr. 1 2017)

Ronald Keijzer beschrijft in dit novembernummer een artikel van Marian Habermehl-Ooms over onderzoekend leren in het reken-wiskundeonderwijs en het verslag van de 35e Panama-conferentie van de hand van Ronald Keijzer, Hanneke van Doornik-Beemer en Loek Spits.

Weten

Van de voorzitter - september 2017

NVORWO-voorzitter Francis Meester vertelt over de NVORWO-subsidie voor rekenprojecten, de 'flexmaat', een nieuwe visualisatie van het metriek stelsel en de ontwikkeling van een rekenportfolio door PCBO Tytsjerksteradiel.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - NMBR9

NMBR9 is een mooie aanvulling op de rekenles. Het stimuleert verschillende aspecten van rekenen-wiskunde: ruimtelijke oriëntatie, rekenen en redeneren.

Draad van Ariadne

Ei van Columbus Jaargang 37 nummer 1 - Antwoorden

Ontwikkeling en onderzoek

Ontwikkeling en onderzoek - 35e Panama-conferentie: Goed en fout in het rekenonderwijs (jrg 37 nr. 1, 2017)

Eind januari 2017 vond de 35e Panama-conferentie plaats. Die richtte zich op verschillende aspecten van ‘goed’ en ‘fout’ in het reken-wiskundeonderwijs. Aanleiding voor dit thema was onder andere de publicatie van het TIMSS onderzoek, waaruit bleek dat er in Nederland de afgelopen 20 jaar sprake is van een significa...

Redactioneel

Redactioneel - De leerkracht centraal

Door hoofdredacteur Cathe Notten.

Weten

Vragen die leren stimuleren - Denkvragen voor alle leerlingen in de reken-wiskundeles

In de reken-wiskundeles worden allerlei vragen gesteld. In dit artikel richt Marc van Zanten zich op vragen die alle leerlingen aanzetten tot nadenken over de rekenwiskundeleerstof en die zodoende bijdragen aan het leren. Hij schetst het belang van goede denkvragen en geeft concrete voorbeelden.

Weten

Een waardevolle informatiebron - Rekenen in de centrale eindtoets

Er zijn verschillende eindtoetsen voor het basisonderwijs beschikbaar. Eén van deze toetsen is de Centrale Eindtoets. Iris Verbruggen, toetsdeskundige, licht toe hoe het onderdeel rekenen in de Centrale Eindtoets is samengesteld en hoe de verschillende domeinen in deze toets aan bod komen.

Weten

Samen sterker - Landelijk en regionaal netwerk rekencoördinatoren

Een groeiend aantal scholen heeft een rekencoördinator. Zoekend naar mogelijkheden om deze rekencoördinatoren met elkaar te verbinden in netwerken en hen te ondersteunen met relevante informatie zijn verschillende initiatieven gestart.

Draad van Ariadne

Ei van Columbus - Jaargang 36 nummer 5 - Opgaven

Een nieuwe editie van rekenpuzzels en breinkrakers voor leerlingen uit groep zeven en acht.

Weten

De rekenmethode ‘losser’ gebruiken - Voorbereidend denkwerk verhoogt de kwaliteit

De auteurs van dit artikel bepleiten het maken van verstandige keuzes uit het grote aanbod van de methode en per blok een gedegen
voorbereiding te maken op de doelen.

Weten

Volgens Bartjens heeft iets gelezen - Kunst = taal en rekenen en Het grote dozenboek

Boekbesprekingen van 'Kunst = taal en rekenen' van Wolf Brinkman, Elsje Miedema en Catrien Schreuder en 'Het grote dozenboek' van Courtney Sanchez.

Weten

Flexmaat - Een nieuwe visualisatie van het metriek stelsel (2)

Van der Velden en Van Vliet ontwikkelden een nieuwe visualisatie van het metriek stelsel die de naam ‘Flexmaat’ kreeg. In het Volgens Bartjens nummer 4 van dit jaar is de achterliggende gedachte van Flexmaat toegelicht. In dit artikel richten de auteurs zich met name op leerkrachten die met Flexmaat willen gaan werk...

Weten

Rekenen-Wiskunde in de 21e eeuw - Ideeën en achtergronden voor primair onderwijs

Januari 2017 vond de 35e Panama-conferentie over rekenwiskunde plaats. Ter gelegenheid van dit jubileum is een bundel gepresenteerd: Rekenen-wiskunde in de 21e eeuw. Hierin gaat het over reken-wiskundige zaken die meer aandacht mogen krijgen in een toekomstbestendig curriculum.

Weten

Wij willen oefenen! - Gemotiveerde leerlingen bij het automatiseren

Uit veel onderzoek blijkt dat gememoriseerde en geautomatiseerde kennis noodzakelijk is in het proces van rekenen. De meeste kinderen onderhouden die kennis niet voldoende en hebben daarom te veel tijd nodig om complexere opgaven uit te rekenen. Hoe kun je kinderen motiveren om hun rekenkennis op peil te houden?

Ontwikkeling en onderzoek

Volgens Bartjens Ontwikkeling en Onderzoek - Van de redactie (jrg 36 nr. 5 2017)

Bij dit nummer gaan de artikelen over vakintegratie en over passende perspectieven bezien vanuit de overgang van het basisonderwijs naar het vmbo.

Weten

Van de voorzitter - mei 2017

Francis Meester is voorzitter van de NVORWO en vertelt over de NVORWO jaarvergadering/studiedag, de Commissie OCW en de doorgaande leerlijnen.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Beverbende

Bij Beverbende gaat het vooral om het oefenen van het optellen van vier getallen uit het getallengebied van 0 tot en met 9. Het spel is dan ook vooral geschikt voor wat jongere leerlingen in de groepen 3 en 4 en eventueel 5.

Draad van Ariadne

Ei van Columbus - Jaargang 36, nummer 5 - antwoorden (jrg 36 nr. 5, 2017)

Ontwikkeling en onderzoek

Ontwikkeling en Onderzoek - Samenhang tussen rekenen-wiskunde en wetenschap en techniek (jrg. 36 nr. 5, 2017)

Het implementeren van wetenschap en technologie (W&T) in het basisonderwijs gaat moeizaam. Daarnaast zou het reken-wiskundeonderwijs, dat nu nogal eens instrumenteel van aard is, gebaat zijn bij een meer onderzoekende manier van leren, gebruik makend van rijke contexten. Bovendien vraagt toekomstgericht onderwijs om...

Ontwikkeling en onderzoek

Ontwikkeling en Onderzoek - Passende perspectieven rekenen in de overgang van po naar vmbo (jrg 36 nr. 5, 2017)

Passende perspectieven bestaat uit een set doelenlijsten en leerlijnen waarmee scholen in staat zijn om voor deze leerlingen een passende leerlijn uit te stippelen en afspraken te maken over continuering van de didactiek.

Dit artikel bevat de aanleiding voor Passende perspectieven, een uitleg van de doorlopende lee...

Redactioneel

Redactioneel - Leren mathematiseren

Door hoofdredacteur Cathe Notten.

Weten

TIMSS 2015

In internationale onderzoeken zoals PISA, PIRLS of TIMSS, presteerden Nederlandse leerlingen altijd zeer goed. TIMSS-2015 laat een
heel ander beeld zien. Voor de exacte vakken behoort Nederland nu slechts tot de middenmoot. Verklaringen voor de tegenvallende resultaten zijn nog moeilijk te geven.

Weten

Vanuit een ander perspectief - Een wiskundige basis van het rekenonderwijs

In deze bijdrage laten de auteurs aan de hand van twee voorbeelden zien wat de meerwaarde kan zijn van het reken-wiskundig perspectief. Ze gebruiken hiervoor het vakdidactische observatie-instrument Mathematical Quality of Instruction (MQI).

Weten

Flexmaat - Een nieuwe visualisatie van het metriek stelsel

Voor veel leerlingen is het doorzien en het gebruiken van het metriek stelsel een struikelblok. Van der Velden en Van Vliet ontwikkelden een nieuwe visualisatie van het metriek stelsel die de naam ‘Flexmaat’ kreeg.

Draad van Ariadne

Ei van Columbus - Jaargang 36 nummer 4 - Opgaven

Een nieuwe editie van rekenpuzzels en breinkrakers voor leerlingen uit groep zeven en acht.

Weten

Nieuwsrekenen - Rekenen met het nieuws van de week

In dit artikel wordt gepleit voor een vaste aanpak van contextopgaven met als doel dat leerlingen weten hoe ze kunnen omgaan met contexten en hoe ze tot een juiste oplossing kunnen komen.

Weten

Tekenen en rekenen - De effectiviteit van het strookmodel

Met de opkomst van het realistisch rekenen hebben contextopgaven een prominente plaats gekregen in het Nederlandse rekenonderwijs. Veel leerkrachten lopen momenteel aan tegen de moeilijkheden die leerlingen ondervinden bij het oplossen van deze opgaven. Een hulpmiddel om contextopgaven op te lossen is door gebruik t...

Weten

Denkend rekenen en rekenend denken leren - Didactisch credo van Ed de Moor historisch gezien

In december 2016 overleed Ed de Moor. Ed de Moor schreef in Volgens Bartjens de rubriek ‘Vroeger’. Het was zijn opvatting
dat er ‘zonder verleden geen toekomst’ was. Bij het nadenken over de toekomst van het rekenonderwijs is het dan ook van
belang om naar het verleden te kijken, zoals Adri Treffers in dit artikel w...

Weten

Studiedag en jaarvergadering NVORWO - 8 manieren om snel meer te weten over goed rekenonderwijs

Goed rekenonderwijs…. dat wil iedereen wel! Maar waar haal je de tijd vandaan als je je handen vol hebt aan lesgeven, je drukke bezigheden en al het regelwerk waar je iedere dag mee te maken krijgt? Wij weten 8 manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Weten

Van de voorzitter - maart 2017

Francis Meester is de voorzitter van de NVORWO. Ze vertelt over Ed de Moor, rekencoördinatoren en rekenen in de 21e eeuw.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Drempelspellen

Het automatiseren en memoriseren van de belangrijke basisvaardigheden voor het rekenen blijft voor veel kinderen, ook in de hogere leerjaren een uitdaging. De drempelspellen bieden leerlingen een speelse manier om de verschillende basisvaardigheden te oefenen en te onderhouden.